Begeleiding van hoogsensitieve kinderen
Ben je ouder van een hoogsensitief kind (HSK) en wil je hem of haar graag beter begrijpen en ondersteunen in de ontwikkeling? Intrinsik biedt graag begeleiding vanuit de visie dat deze kinderen recht hebben op herkenning en erkenning van hun gevoeligheid en kwaliteiten, zodat ze opgroeien met zelfvertrouwen, eigenwaarde en zij hun plekje kunnen vinden in een wereld die voor hen behoorlijk overweldigend kan zijn. Als je vermoedt dat jouw kind hoogsensitief is, kun je de HSP test voor kinderen doen. Algemene informatie over hoogsensitieve kinderen en hun kenmerken, vind je onder Informatie over hoogsensitiviteit.
Begeleiding voor ouders van HSK’s
Voor een hoogsensitief kind zijn twee pijlers van groot belang om zich goed te voelen en stress door overprikkeling te voorkomen: ontspanning en verbinding, zowel met zichzelf als met hun omgeving. Ik bied je inzicht in en praktische handvatten voor de opvoeding en ondersteuning van je hooggevoelige kind, gebaseerd op deze pijlers. Tips die je door de dag in kunt zetten om te versterken wat wél werkt en te verminderen wat minder goed werkt voor jou en je kind.
Spiegelgedrag
Alle, maar in het bijzonder hoogsensitieve kinderen, laten met hun spiegelgedrag ook vaak zien waar jij als ouder nog oude pijn, belemmerende overtuigingen of onzekerheden hebt, die jou niet meer dienen. Door hier tijdens de sessies zicht op te krijgen en de blokkades aan te pakken, merk je al snel een positieve verandering in het gedrag van je kind. Zij helpen jou namelijk net zo graag als jij hen. Door mijzelf op een dieper niveau af te stemmen op de energie van het kind en hier als het ware mee “in gesprek” te gaan, krijg ik vaak al waardevolle informatie over wat het van de ouders nodig heeft om zich fijner te voelen. Deze boodschappen bespreek ik ook met de ouders. Het positieve effect van op dit niveau “gehoord” worden, is soms al direct merkbaar aan het kind. Lees meer over deze vorm van energiewerk onder Soulwork.
Onderdelen die, afhankelijk van jouw kind en situatie, aan bod komen, zijn o.a.:
- inzicht in hooggevoeligheid
- wat gaat er in je kind om?
- welk gedrag komt door hooggevoeligheid en welk gedrag niet?
- omgang met een overprikkeld kind
- waar word jij als ouder mee geconfronteerd?
- wat heb je als ouder nodig om sterk in je schoenen te staan?
- tips voor ontspanning, meer concentratie en het voorkomen van stress en overprikkeling
- troosten en begrip tonen versus grenzen stellen en consequent zijn
- opbouwen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld
- heldere en positieve communicatie met school en “de maatschappij”
Boeken tips
Alle boeken van Elaine Aron over hooggevoeligheid.
Het hooggevoelige kind met een sterke wil – Janneke van Olphen
Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders.
Langmuts is een held – J. Intrabartolo
Kabouter Langmuts is verdrietig. Hij snapt niet waarom hij sneller van slag is dan de andere kabouters. Als zijn vriend Kleine Uil hem heeft uitgelegd dat hij gewoon meer en beter ziet, hoort, ruikt en voelt dan de anderen, bedenkt Langmuts iets slims. Maar al gauw blijkt dat het juist heel handig kan zijn om de wereld zo intens te beleven! Een boek dat door zijn positieve verhaal en kleurige tekeningen elk kind aanspreekt en voor hooggevoelige / hoogsensitieve kinderen bovendien herkenbaar is.
Langmuts op school – J. Intrabartolo
Kabouter Langmuts vindt het meestal fijn op school, maar wordt er wel vaak moe. Op een dag komt hij niet meer terug van het buitenspelen. Waar zou Langmuts zijn? Iedereen gaat zoeken, zelfs zijn vriend Kleine Uil. Als ze hem uiteindelijk vinden, heeft juf Tara een plan om het op school nog fijner te maken voor Langmuts. De gekke schooldag van Langmuts is een prima aanleiding om met jonge hoogsensitieve kinderen te praten over hun schoolbeleving. Inclusief 10 uitgebreide tips voor ouders en leerkrachten voor een zo plezierig mogelijke schooltijd.
Ridder Zeldenmoed – J. Bartolo
De gevoelige Tristan wil niets liever dan ridder worden. Daarom is hij page – oftewel leerlingridder- op het kasteel van zijn oom Lodewijk. Samen met zijn vriendinnetje Marike heeft hij het prima naar zijn zin. Maar zijn rustige leventje wordt verstoord wanneer heer Lodewijk besluit om een wedstrijd te houden tussen zijn twee pages. Als er dan ook nog een dief blijkt te zijn op het kasteel, bedenkt Ridder Zeldenmoed een heldhaftig plan. Avontuurlijk leesboek vanaf 7 jaar voor (hooggevoelige) kinderen, met tips om hooggevoeligheid te herkennen en er mee om te gaan.
Afspraak maken
Via onderstaand formulier kun je een gesprek aanvragen. Ik ontmoet je graag.