Familieopstellingen

Zowel in een persoonlijk consult als in een groep, kun je een vraag onderzoeken aan de hand van een familieopstelling. Dit noemen we ook wel systemisch werk. Hierbij wordt duidelijk hoe jij of een terugkerend patroon, maar bijvoorbeeld ook lichamelijke klachten of (erfelijke) ziekten, zich verhouden tot jouw systeem van herkomst, oftewel je ouderlijk gezin en voorouders. Om goed verankerd en vrij stromend in het leven te kunnen staan, is het belangrijk dat je je met hen kunt verbinden en op je eigen plek staat in je familie.

In de schaduw

Kun jij jezelf echt zien met alles dat je bent? Wat ligt nog goed verborgen in jouw schaduw en heb je tot nu toe niet hoeven, kunnen of willen aangaan? En je ouders? Kun je in de diepere lagen in jezelf in acceptatie zijn met wat je wel en niet ontvangen hebt van hen? Regelmatig blijkt dit niet helemaal het geval te zijn, bijvoorbeeld als je onbewust als kind een last (b.v. pijn of verantwoordelijkheid) bent gaan dragen of compenseren voor een familielid. Als we al veel hebben nagedacht over ons verleden, hebben we zaken vaak wel met ons denken geaccepteerd (cognitief), maar niet met ons voelen. Dan blijven de thema’s als een rode draad terugkeren in je leven.

Loyaliteit uit liefde

We geven delen van onszelf weg uit liefde voor ons systeem van herkomst. Dit doen we niet expres, maar onbewust, om de erkenning en veiligheid te voelen die we nodig hebben. Vooral als we nog afhankelijk zijn van de zorg van onze ouders. Enkele voorbeelden van disbalans in het systeem:

 • de jongen die veelal onbewust vaders plek inneemt als deze te jong overlijdt
 • de vrouw die zakelijk hoog móet presteren om onbewust goed te maken wat vader niet kon neerzetten of om zelf eindelijk gezien te worden
 • de moeder die zichzelf wegcijfert, waarvan het kind de weggedrukte emoties gaat dragen
 • niet volledig genomen rouw bij een overlijden, waarbij het stilzwijgen een muur creëert in het gezin
 • oorlogstrauma’s, die overlevingsmechanismen hebben geactiveerd welke via celgeheugen worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Van meerdere ziektebeelden is inmiddels al duidelijk dat we deze uit onbewuste loyaliteit aan ons systeem van generatie op generatie blijven dragen, tót de daadwerkelijke bron van de disbalans wordt gezien en doorvoeld.

De weg naar vrijheid

Tijdens een familie- of ziekteopstelling worden dus verborgen dynamieken in jouw systeem zichtbaar, die jou in het hier en nu nog beperken om je eigen pad in vrijheid te bewandelen (belemmerende patronen). Waar ben je nog bewust of onbewust trouw aan een systeem dat jou niet langer dient? Waar vlucht je nog van weg, dat gezien wil worden? Hoe is jouw blokkade ook juist een mogelijke krachtbron als deze eindelijk kan gaan stromen? Wat krijgt nu weer meer ruimte in jou?

Ervaar het zelf

Een bijzondere ervaring om jezelf te gunnen, waarbij je eerlijker en met minder oordeel en meer liefde en compassie gaat kijken naar jezelf en jouw systeem. Heb je interesse in het doen van groepsopstellingen? In de diverse cursussen waarin systemisch (lichaams)werk en opstellingen worden ingezet, duiken we het systemische diepe in; een mooie manier om jezelf beter te leren kennen daar waar je hoofd en afweermechanisme het even niet meer weten. Dit zijn onder andere de cursussen EigenWaarde en ZelfLiefde, Bewust bij Mezelf I en II of de dagworkshops De Eerste Adem of  (Zelf)liefde. Zie de agenda voor aankomende mogelijkheden. Weet je welkom!

Werkwijze

Een systemische opstelling kan op veel manieren uitgevoerd worden. Door de diverse elementen – personen, situaties, emoties, etc. – zichtbaar te maken, kan de vastzittende energie in jou weer gaan stromen. Als je voor een persoonlijk consult komt, worden de elementen via bijvoorbeeld vloerankers of poppetjes en symbolen gerepresenteerd. Alles in jou reageert op datgene wat zichtbaar wordt, door emoties die ineens loskomen, fysieke reacties, herinneringen, gedachtepatronen die duidelijk worden. We brengen de binnenwereld als het ware even naar buiten.

In een groep vragen we de andere mensen om representant te zijn voor de elementen die met jouw vraag te maken hebben. Het blijft bijzonder om te merken dat je als representant (ook zonder ervaring!) precies aanvoelt en weet wat er op die plek gebeurt. Je lichaam doet, voelt, denkt en wordt even helemaal dat element of die persoon. Zowel de vraagsteller als de representanten zijn op dat moment met elkaar verbonden via het grotere veld van bewustzijn, waarin verandering plaats kan vinden, blokkades vrij worden gemaakt en een nieuwe beweging kan ontstaan.

Ik kan hier nog veel meer over vertellen, maar eigenlijk is het zelf ervaren de enige manier om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

Afspraak maken

Via onderstaand formulier kun je een opstelling aanvragen. Ik ontmoet je graag.

  *Van 19 juli t/m 1 september is de praktijk gesloten. Mails worden mogelijk wat later beantwoord.*
  Vraag eenvoudig een consult aan via het aanvraagformulier. Op dit moment is er weer ruimte voor consulten vanaf medio november. Daarnaast kun je deelnemen aan een van de cursussen (zie agenda). Ik beantwoord aanvragen normaliter binnen 3 werkdagen. Check goed je spamfilter (zeker als je een Hotmail adres doorgeeft!) wanneer je geen antwoord van me hebt ontvangen binnen 3 dagen.

  Handig om te weten

  Afspraken plan ik overdag van maandag t/m vrijdag.Vermoed je meerdere afspraken nodig te hebben in jouw proces? Geef dit dan aan op het formulier, dan plannen we direct 3 data in, zodat de tijd tussen afspraken beperkt blijft. Je zit nergens aan vast en hebt altijd de mogelijkheid je afspraak kosteloos te annuleren tot 3 werkdagen (en liever eerder) van tevoren. Informatie over de tarieven vind je hier.

  Ik maak bij voorkeur een afspraak op (meer keuzes mogelijk):

  maandagdinsdagochtendwoensdagochtenddonderdagochtendvrijdagochtend (beperkt)